khasiat halia

10 Khasiat Halia Yang Wajib Anda Tahu

HALIA ialah salah satu herba yang rasa pedas/berangin & pijar. Dan juga memiliki keupayaan dari segi perubatan dan manfaat dalam kesihatan.

Pada zaman pemerintahan Dinasti China, mereka telah menggunakan halia untuk merawat loya, radang, mengurangkan osteoarthritis, membantu mengawal kolestrol dan melegakan kesakitan haid.

khasiat halia

Ia juga banyak digunakan di dalam makanan. Anda tahu tak, satu dunia telah menggunakannya di dalam makanan hingga ke hari ini.

Ia banyak tumbuh dan ditanam di negara yang bercuaca panas seperti di China, India, Afrika, Rantau Caribbean dan juga di Asia Tenggara.

Pada zaman pemerintahan Dinasti China, mereka telah menggunakan khasiat halia untuk merawat beberapa penyakit seperti loya, radang, mengurangkan osteoarthritis, membantu mengawal kolestrol dan melegakan kesakitan haid.

khasiat halia

Ianya adalah antara bahan yang versatil atau serba guna yang boleh ditambahkan dalam minuman smoothie, masakan sayuran, kari atau kuah sup, mahupun teh halia. Satu sudu kecil halia segar mengandungi 4.8 kalori, 1.07 gram karbohidrat, 0.12 gram serat diet, 0.11gram protein, 0.05 gram lemak dan 0.1 gram gula.

Berikut adalah 10 Khasiat Halia yang perlu anda tahu.

khasiat halia

1. Mengurangkan Keradangan

Halia mengandungi sebahagian daripada analgesik yang kuat atau dikenali sebagai ubat penahan sakit. Ia bersifat sebagai pencegah keradangan yang mana berkesan dalam mengurangkan sakit dan bengkak bagi pesakit yang menghidapi osteoarthritis dan rheumatoid arthritis.

khasiat halia

2) Melegakan Loya

Sebatian aktif di dalam halia bertindak sebagai ubat yang berkesan untuk melegakan loya yang berkaitan dengan mabuk (angin dalam badan). Dengan mengambil 1 gram halia setiap hari ia dapat membantu mengurangkan loya bagi wanita mengandung yang sering mengalami alahan ‘morning sickness’.

khasiat halia

3) Mengurangkan Kesakitan Haid

Mengambil halia pada awal tempoh haid boleh mengurangkan gejala sakit haid tatkala datang bulan, atau dysmenorrhea dalam kalangan wanita. Teh halia juga boleh digunakan dalam rawatan sakit haid.

khasiat halia

4) Merendahkan Paras Kolestrol

Menurut ramai pengkaji, halia mampu membantu dalam merendahkan paras ‘Low Density Lipoproteins’ atau kolestrol buruk, yang dikenali sebagai peningkat risiko bagi kadar sakit jantung. Bagi mendapatkan hasil yang terbaik tambahkan halia dalam diet seharian.

khasiat halia

5) Menguatkan Imuniti

Halia membantu dalam memperbaiki imuniti dalam badan. Dengan pengambilan hirisan kecil halia dalam sehari, dapat membantu anda dalam mengurangkan risiko penyakit strok dengan menghapuskan lemak yang terkumpul di dalam saluran arteri.

Jamu Muscare

Mengandungi Halia Segar Yang Boleh Membantu Menyihatkan Tubuh Badan Anda

khasiat halia
khasiat halia

6) Membantu Penghadaman

Pengambilan halia menggalakkan pundi hempedu merembeskan cecair coklat kekuningan atau dikenali sebagai ‘bile’, yang meransang penghadaman. Halia juga mampu melegakan kejang perut, diarrhea, kembung dan angin dalam badan yang disebabkan oleh gastritis. Kita boleh mengambil halia dalam bentuk teh atau makanan tambahan untuk membantu penghadaman.

khasiat halia

7) Mengurangkan Berat Badan

Ini idaman bagi semua yang mengalami kegemukan. Tapi tahukah anda, halia mampu bertindak sebagai agen pembakar lemak bagi menghapuskan lemak tepu di dalam badan. Ia juga membantu dalam proses penghadaman dan meningkatkan kadar metabolisme di dalam badan.

khasiat halia

8) Mencegah Pertumbuhan Sel Kanser

Hadirnya satu kompaun di dalam halia yang dikenali sebagai 6-gingerol menjadi agen pencegah sel kanser. Terutamanya dalam rawatan kanser payudara dan juga kanser ovari.

khasiat halia

9) Melegakan Batuk Dan Sakit Tekak

Potongkan sedikit halia segar dan masukkan ke dalam air yang mendidih selama 3-5 minit. Rendam seketika dan kemudian campurkan madu secukup rasa. Minum ketika air dalam keadaan hangat atau suam bagi melegakan sakit tekak.

khasiat halia

10) Mengurangkan Sakit Kepala

Racikkan sedikit halia mentah dan rebus halia tersebut hingga mendidih. Kemudian hidu wap yang bercampur dengan aroma halia yang terhasil. Selain itu, jika anda ada serbuk halia, larutkan serbuk itu dengan sedikit air dan sapu didahi anda. Ia dapat membantu megurangkan sakit kepala.

Ini adalah sebahagian daripada khasiat halia yang anda perlu tahu. Jika anda rasa perlu untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat yang lain, tekan butang di bawah untuk berkongsi artikel ini.

Kami Ingin Berkongsi Dengan Anda Jamu Tradisional Yang Mampu Memberi Kesegaran Tubuh Badan Anda

Klik Di Bawah Untuk Ketahui Lebih Lanjut